Claire de Vos

Claire de Vos (1971), geboren te Amsterdam, maakt voornamelijk abstracte schilderijen en collages.

“Ik schilder niet wat ik zie of denk te zien, ik voel, ik denk, ik droom. Alles moet anders dan anderen. Op een doek maak ik duizenden beslissingen. Logica bestaat niet. Maar alles moet wel kloppen. Ik ben altijd op zoek naar schoonheid, tegenstrijdigheden en harmonie. Schilderen is mijn kijk op mijn opgeslagen beelden, emoties en ervaringen.”

Al vroeg was zij wars van eentonigheid en voorspelbaarheid. Regeltjes voelden als onverdragelijk. Zij wilde uitvinden, creëeren, iets nieuws bedenken. Gepassioneerd en kwetsbaar als zij is, vond zij haar toevlucht in de onuitputtelijkheid en betrekkelijkheid van het schilderen. Daarin vindt zij het gevoel van ultieme vrijheid.

“Het is vaak een gevecht. Een gevecht dat je niet elke dag wint. Soms verlies ik contact met een schilderij. Maar dan ga ik verder met een ander werk. En zodra er weer harmonie ontstaat met het eerdere schilderij pak ik dat weer op. Ik ken geen groter gevoel van extase dan het creëeren van iets moois. Het is vaak beklemmend, maar spannend, intiem en bevrijdt me van de dagelijkse sleur.”

Met acryl, olieverf, zand, lakverf, vernissen en papier creëert zij een spel van levendige kleuren, vormen en gevoel.

In 2001 vertrok zij naar zuid Spanje, waar zij op verschillende locaties exposeerde, en later, in La Herradura, de galerie Nexo oprichtte. In dit kleine vissersdorpje aan de kust waren de zee en het bijzondere licht haar grote inspiratiebron. Hier creëerde zij o.a. vele krachtige geabstraheerde zeegezichten.

In Spanje woonde zij bij een meubelmaker, waar zij uit zijn atelier stukjes hout, lijm, vernis, zaagsel etc. ging gebruiken in haar schilderijen en collages. Zo ontstonden nieuwe technieken en ideeën. De combinatie van materialen die elkaar afstoten, gebruikt ze om bepaalde effecten te krijgen, die uiteindelijk weer moeten leiden tot harmonie.

Als ze zich geblokkeerd voelt richt ze zich op het maken van hele kleine collages. Klein en overzichtelijk, totdat de blokkade opgeheven is. Deze werkjes leiden later vaak tot grote werken.

In 2005 keerde zij terug naar Amsterdam. Haar schilderijen krijgen een steeds abstracter karakter. L’ Art Informel: geen herkenbare vormen meer, maar altijd nog op zoek naar harmonie.

In Nederland exposeerde zij o.a. bij Galerie Clement, aan de Prinsengracht in Amsterdam.